tisdag 14 augusti 2012

Köp dina egna jävla drinkar

Nu är Pär Ström tillbaka, och med honom alla kommentarsfält som sjuder av missnöje. Man lägger märke till något när man läser bland kommentarerna, och det är att många av kommentatorerna tycks ha tagit extra illa vid sig av sin (generaliserande) sanning om att alla kvinnor bara är ute efter att mjölka män på pengar. Det hänvisas ständigt till kvinnor som shoppar upp mannens pengar, förväntar sig uppvaktning och dyra middagar - nu i dagarna kokade kastrullen över på grund av alla dessa KVINNOR som letar upp RIKA MÄN och blir GRAVIDA MED FLIT för att kunna leva gott på mannens inkomster.

Det är komplicerat att diskutera med jämställdister, för trots deras lovande beteckning så vill de liksom inte att kvinnor och män ska leva jämställt - då hade de också kämpat för lika lön istället för att hänvisa till deltider och den offentliga sektorn - utan de menar att eftersom män är de förfördelade i dagens samhälle borde man, för att främja jämställdheten, hindra feminismens framfart och tänka på männen istället.
Jämställdisterna är inte intresserade av att kämpa både för kvinnor och män - de har siktat in sig på de få områden där även män kan sägas ha taskiga förutsättningar och så menar de att hela jämställdhetsdebatten är sjuk för att inte män står i fokus.

Jag sympatiserar inte med jämställdismen - för mig är det som ett sverigedemokratiskt svar på demokrati - men jag vill ändå slå ett slag för att man bör ha med sig jämställdhetstänket vart man än går.
För äkta feminister behöver man inte predika om detta, och ickefeminister läser väl inte min blogg så jag vet inte vem jag skriver för. Jag tänker bara att det är jävligt viktigt att vara medveten om att man har ett ansvar.
Det finns en förlegad bild i samhället av hur en kvinna ska få välja - en eftertraktad kvinna ska vara lite hard to get, och mannen ska få kämpa för att göra henne till sin. Detta kan ske till exempel genom att han är generös och därigenom visar henne att han kommer att kunna ta hand om henne senare. Att betala middag, avvisa en jobbig kille som stöter på henne eller följa henne hem kan vara såna grejer.
Det här är nåt som är negativt för båda könen. För tjejer eftersom det ingår i hela denna process att hon ska vara "ärbar" - även om ordet inte används längre är mekanismen densamma. Om hon vill ha ett seriöst förhållande kan hon inte ta med sig killen hem första kvällen. För tyvärr är det så även i vår kultur att en kvinna man redan legat med tappar sitt värde litegrann. Det som sitter i kvinnans oskuld i vissa länder, sitter i vår världsdel i hur lång tid som förflyter innan hon ligger med honom.
För killar är det negativt eftersom det sätter press även på honom - han ska bjuda även om han inte har några pengar, beskydda henne även om han inte är stark (eller bara inte vill slåss).
Hur fan är det produktivt?

Och sen när man ser det här mönstret - spela inte med! Bryt mot reglerna! Underhåll inte dessa unkna undermedvetna sanningar om vad som räknas och inte.
Jag hör ibland tjejer på krogen som tagit emot en drink från en kille som inte riktigt är i deras liga, och när de får frågan om varför de pratade med honom svarar de: "Äsch, jag fick ju en drink?"
Och jag blir så förbannad varje gång. Det här är nånting vi måste göra tillsammans, kvinnor och män, och vi måste alla se både våra rättigheter och skyldigheter, kvinnor och män, och vi måste alla släppa vissa privilegier för att kunna leva jämställt i slutändan.
För till skillnad från vad Pär Ström och hans hantlangare tror, så vill inte riktiga feminister bara roffa åt sig fördelar och lämna all skit kvar med männen. Vi vill också bjuda på middagar, vi vill också klara oss själva. Men för det krävs att vi får bland annat samma ekonomiska förutsättningar som män.

Ja, det är fint att följa nån hem så att den slipper gå själv i mörkret. Det kan vara genuin omtanke likaväl som uppvaktning. Medmänsklighet behövs.
Men när du tar emot en drink av en kille på krogen som du egentligen inte alls vill prata med, när du låter killen betala middag gång efter gång eller förväntar dig att han ska betala biobiljetterna, även om han nu råkar tjäna mer än dig - då underhåller du faktiskt de könsföreställningar som håller oss fångna, inte bara kvinnor men inte heller bara män, utan ALLA.

Att ta vara på sig själv, att betala för sig själv, att prata med nån för att hen är trevlig och inte för att hen ger dig nåt i utbyte - det är sånt vi alla tjänar på.

Så köp dina egna jävla drinkar för fan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar